News

Adevărul iese la iveală. Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un …

Fostul șef al Serviciului Sinteze în vremea când serviciul secret încă funcționa, Dumitru Frățilă, a declarat în comisia de anchetă, în 8 mai 2018, că fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, împreună cu consilierul ei, Dan Tapalagă , au intrat în anul 2005, sub pretextul unui incendiu, în locul în care se aflau cele mai mari secrete ale SIPA și au ridicat un registru de evidență a documentelor fără să dețină certificate de acces la informații clasificate, potrivit evz.ro. Tapalagă și Macovei au refuzat să vină la audieri în Parlament.

loading...

Frățilă a spus că în data de 5 ianuarie 2005, în jurul orei 20.00, a fost chemat de urgență la serviciu pentru că biroul Serviciului Sinteză, Analiză, Secretariat pe care îl conducea ar fi luat foc. Când a ajuns, s-a întâlnit acolo cu Macovei și Tapalagă care îl „întâmpinau” pe hol și care i-au cerut să deschidă biroul în care erau documentele operative ale SIPA. Potrivit lui Frățilă, lui Macovei și Tapalagă li s-a cerut să prezinte dovada că dețin certificate de securitate sau autorizații de acces la informații clasificate și au refuzat să le prezinte.

Cu toate astea, li s-a permis accesul. „Doamna ministru a solicitat să vadă registrele de evidență a documentelor, iar referitor la unul dintre acestea, aferent anului 2003 sau 2004, doamna ministru a spus: „Eu pe ăsta îl iau!„”, a povestit Frățilă, potrivit raportului parlamentar.

loading...

Fără acte

Din corespondența comisiei de anchetă cu ORNISS a rezultat că Macovei și Tapalagă „nu dețineau la acea dată, certificat de securitate sau autorizație de acces la informații clasificate”. Ce era mai exact în camera în care au intrat cei doi? A spus-o într-o altă audiere fostul șef al Serviciului de Siguranță Internă al SIPA, Dumitru Tudorache. „Toate documentele operative ale Serviciului, în format final, care fuseseră exploatate la diferite servicii de informații, structuri, Parchetul General, SIE, SRI, CSAT inclusiv”, potrivit raportului parlamentar.

A sigilat fișete

Comisia de anchetă a spus că, în aceeași „vizită”, ministrul Justiției, însoțit de Tapalagă, „a sigilat unul sau două fișete din arhivă (…) ne-a solicitat să deschidem să vadă integritatea documentelor, am arătat-o”, potrivit unei mărturii despre care comisia nu spune cui îi aparține. Acest lucru ar fi putut conduce chiar la „periclitarea siguranței naționale” pentru că acele informații din fișete nu au mai putut fi transmise mai departe, au afirmat parlamentarii în raport.

Site-ul nostru a fost reclamat de #rezist. Vă rugăm distribuiti articolele noastre pe paginile personale si in grupuri ca adevarul sa fie vizibil pentru toata lumea. Multumim. Ne puteti da un Like mai jos.

loading...

Most Popular

Copyright © 2018 Sokant.ro - Toate drepturile rezervate

To Top