News

După ce a văzut ce importă România, Isărescu s-a declarat „frapat”.

Deficitul comercial s-a accentuat „acolo unde am crede că avem potenţial, la alimente” şi „ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere”, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, potrivit gandul.info.

loading...

„Deficitul comercial ne preocupă foarte mult. A crescut acolo unde am crede că avem potenţial – la alimente şi produse agroalimentare. Ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere. Avem 14% din suprafaţa pe care se cultivă mere în Uniunea Europeană, dar livrăm doar 3% din producţie. Asta înseamnă, desigur, şi îmbătrânirea livezilor, dar şi o competitivitate foarte scăzută a preţurilor”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a unui nou Raport asupra inflaţiei.

„Observăm importuri foarte mari la fructe, dar nu numai la citrice, ci şi la produse pe care le putem obţine aici, în România. Indicii de competitivitate ai industriei alimentare sunt reduşi, randamentele sunt scăzute şi capacităţile de producţie sunt subutilizate în industria alimentară”, a spus guvernatorul BNR.

loading...

Raportul asupra inflaţiei, prezentat vineri, conţine un întreg capitol referitor la industria alimentară, a mai menţionat Mugur Isărescu.

BNR a majorat prognozele de inflaţie, de la 3,9% la 5% pentru trimestrele I şi II 2018 şi de la 3,2% la 3,5% pentru sfârşitul anului.

„Pentru 2018 şi 2019, preţurile administrate vor avea cea mai mare pondere în creşterea inflaţiei”, a mai spus guvernatorul. De asemenea, „riscuri de creştere a inflaţiei mai mare decât cea prognozată de noi vin din politica fiscală de venituri şi din tensiunile de pe piaţa muncii”.

Site-ul nostru a fost reclamat de #rezist. Vă rugăm distribuiti articolele noastre pe paginile personale si in grupuri ca adevarul sa fie vizibil pentru toata lumea. Multumim.

loading...

Most Popular

Copyright © 2018 Sokant.ro - Toate drepturile rezervate

To Top